Päävalikko
Konerekisteri
NLCF Ry
Nuffield mallit
Leyland Mallit
Tietopankki
Foorumi
Leyland Synchro -voimansiirto 40v
- Tietoja
- Kirjoittanut Joonas Potkonen
- Osumat: 1681
Leylandin Synchro -vaihteiston esittelystä tulee kuluneeksi tänä vuonna 40 vuotta!
Leyland ei ollut ensimmäisiä traktorimerkkejä, jotka siirtyivät käyttämään synkronointia vaihteistoissaan, mutta ei toki viimeisiäkään, vuonna 1978 mm. John Deere tai Ford ei tarjonnut synkronoitua voimansiirtoa traktoreihinsa kuin osittain ja muutamiin malleihin korkeintaan. Vuonna 1973 aloitettiin kehitystyö Bathgatessa uuden voimansiirron kehittämiseksi, joka veisi Leyland traktorit 80 -luvulle.
Muunmuassa kotimainen Valmet oli tuonut vaihteiston osittaisen synkronoinnin markkinoille vuonna 1965 mallillaan 565, mutta siinäkin ykkönen ja pakki olivat synkronoimattomat.
Synchro -voimansiirron kehitystyöstä vastasi nuori Simon Evans, joka saikin lempinimen "Synchro Simon".
Pienistä kehitysvoimavaroista huolimatta Leylandin Synchro vaihteistosta tuli lyömätön aikakaudellaan. Ala-akselilla sijaitsevien synkroinintimekanismien koko oli moninkertainen verrattuna kilpailijoihin, ja synkronoitavat rattaiden nopeuserot sekä pyörivät massat huomattavasti pienempiä kuin normaaleissa pääakseleilla tapahtuvissa synkronoinneissa. Näin ollen saatiin lyömätön synkronointinopeus ja automainen tuntuma vaihtamistapahtumaan. Leylandin synkronointi toimii nopeammin kuin käsi, kurahtamaan et vaihteistoa saa ja vaihdetta pystyy muuttamaan myös raskaassa vetotyössä, vedon katketessa yhtä vähän kuin nykyaikaisilla osapowershift vaihteistoilla, vain kuljettajan kytkinjalan ja vaihdekäden nopeus ratkaisevat.
Uraauurtavaa oli myös pakin onnistunut ja vahva synkronointi, joten voidaan puhua eräänlaisesta puolittaisesta suunnanvaihdinvaihteistosta. Pakki menee päälle myös täydestä vauhdista, kurisematta. (Ei kannata kokeilla omalla koneella, mikäli meinaa kytkimen pitää ehjänä). Kyseessä oli siis todellinen myyntivaltti ja suunnannäyttäjä traktoreiden mekaanisten vaihteistojen synkronoinnin osalta.
Pakat toimitti Turner ltd josta lisää osoitteessa http://turnermanufacturing.org.uk/yeoman-of-england-tractors
Pienen kehitysbudjetin vuoksi traktoreiden ulkonäölle ei aiottu pientä Synchro -tarraa isompaa uudistusta. Markkinaväen mielestä tämä ei riittänyt. Onneksi tehtaalla keksittiin lisätä tarroihin kaksi punaista nauhaa. Näin ollen, jopa nyt 40v päästä voi jo kaukaa erottaa vastaantulevan Leyland -traktorin, onko siinä synkronoitu vaihteisto vaiko ei. Pieni muutos, suuri merkitys!
Käytetty Konemies saatavilla jälleen !
- Tietoja
- Kirjoittanut NLCF ry:n klubituotevastaava
- Osumat: 2021
Kunniajäsenemme Antti J. Jussilan kirjoittamaa Käytetty Konemies -kirjaa on jälleen saatavissa.
Kyseessä on kirjan kahdeksas painos. Samassa yhteydessä kirjan julkaisuoikeudet ovat siirtyneet Nuffield-Leyland Club Finlandille.
Kirjan kirjoittaja toimi maataloudellisen koulutuksen saatuaan lähes 40 vuotta konekaupan parissa. Suuren keskusliikkeen eri tehtävissä hänellä oli näköalapaikka Suomen maatalouden mekanisoinnin kehitykseen. Kotimaassa ja maailmalla liikkuessaan hänellä syntyi monipuolinen kosketus alan teollisuuteen ja kauppaan muuttuvassa maailmassa.
Kirja sisältää paljon tietoa ja tarinoita Nuffield ja Leyland traktoreiden maahantuonnista!
Kirjan hinta on 25 eur + postikulut.
Kirjaa voi tilata klubituotemyyjältämme: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
Vakolan Koetusselosteet
- Tietoja
- Kirjoittanut Tarmo Juotasniemi
- Osumat: 2023
Vakolan koetusselosteet muuttuivat julkisiksi
Traktoriharrastajien pitkäaikainen harras toive on toteutunut.
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n julkaisupalvelu Jukuri on uudistunut. Nyt palvelu sisältää yli 40 000 artikkelia, joihin kuuluvat myös Vakolan vanhat julkaisut mm. Traktoreiden ja työkoneiden koetusselosteet vuosilta 1949-1994.
Listan koetusselosteista voi ladata tästä
Jukuri.mtt.fi verkkosivulta löytyvät mm. Nuffield M4, DM4, DL3, 460 sekä Leyland 344 ja 472 SQMS traktoreiden koetusselosteet.
MTT:n julkaisusarjoissa ilmestyneet sähköiset julkaisut ovat kaikille kiinnostuneille vapaasti saatavana. Tavoitteena on lisätä Jukurista ladattavissa olevien julkaisujen määrää tulevaisuudessa, sillä tutkimusjulkaisemisen avoimuus lisääntyy monilla tieteenaloilla. Uusi järjestelmä vastaakin tähän tarpeeseen hyvin ja mahdollistaa myös muiden julkaisujen kuin MTT:n omien julkaisusarjojen tallentamisen järjestelmään.
Uudistunut julkaisurekisteri Jukuri on käytettävissä osoitteessa jukuri.mtt.fi