Konerekisteri

NLCF Ry

Nuffield mallit

Leyland Mallit

Tietopankki

Kuinka liittää Nuffield traktoriin lisähydrauliikkaa?

 

Tässä ohjeissa käsittelemme kuinka saatte Nuffield traktoriinne kaksitoimisen venttiilistön, esimerkiksi halkaisukoneen kaksitoimista sylinteriä varten.

 

Selostamme vielä alkuun yksi ja kaksitoimisen sylinterin eron:

Yksitoiminen sylinteri, esimerkiksi kippiperävaunun sylinteri liikkuu hydrauliöljyn vaikutuksesta vain yhteen suuntaan, yleensä + liikettä eli työntyy ulos. Toisen liikkeen hoitaa joko vastasylinteri, jousi tai kuten useimmiten, laitteen oma paino ja maan vetovoima. Öljy palaa vivun toisessa asennossa takaisin samaa reittiä mistä oli aijemmin mennyt paineella sylinteriin.

Kaksitoimisessa sylinterissä ohjataan hydrauliöljy vuoronperään hydraulisylinterin jommalle kummalle puolelle, joko sylinterin männän takaosaan jolloin liike on + liikkeinen tai sitten männänvarren puolelle, jolloin paineöljy palauttaa sylinterin sisään. Sovelluksia joissa näitä käytetään on mm. halkomakoneet, kauhan kääntö, erilaiset hydrauliikalla tapahtuvat säädöt ja monet muut.

Kun Nuffield traktori on ollut nuori, on kaksitoiminen hydrauliikka ollut harvinaista, näinpä Nuffieldissa ei ole kaksitoimista hydrauliikkaa tehtaan jäljiltä.
Nuffield traktori on kuitenkin helppo rakentelukohde jos kaksitoimisen hydrauliikan välttämättä tarvitsee.

Ohessa selviää teoria kuvin kuinka Nuffield traktoriin saadaan kaksitoiminen hydrauliikka:

Mitä tarvitsen?

Tarvitset teettää hydrauliletkuja liitinpäineen, naaras-pikaliitin parin, muutamia kaksoisnippoja ja muita pieniä hydrauliikkatarvikkeita. Suurin yksittäinen ostos on venttiilipöytä, joka kannattaa ostaa tarpeittesi mukaan. Tarkemmin rakentelussasi osaa auttaa paikallinen hydrauliikkaliike.

Mitä standardeja löytyy?

Mm. Hydrauliikka kierteet ovat standardisoidut, samoin letkukoot.
Nuffield -traktoreissa käytetään pääsääntöisesti B.S.F -kartiokierteitä, venttiilipöydissä tapaa usein R-kierteellisiä, näinpä letkun toiseen päähän joutuu laittamaan erilaisella kierteellä varustetun liittimen kuin toiseen. Tämän asian kanssa kannattaa olla tarkkana, ja vaikka pyytää erilaisia liittimiä kokeiltavaksi, mitkä lähtevät vetämään kierteelle. Näin sitten kun letkua prässätään kasaan sattuu oikeat päät letkuun. Puristettu hydrauliliitin on kertakäyttöinen.

Mitä muuta kannattaa varata?

Leppoisaa rakentelumieltä, aikaa, hieman rahaa ja kaikkea pientä nippeliä tarvitaan aina.
Myös huolellinen suunnittelu hommassa auttaa, vaikkapa paperille piirrettynä.
Jos traktoria käytetään harvoin, ja hydrauliikka rakennetaan kiinteäksi, kannattaa letkujen sijasta käyttää putkia liittimineen tai sitten suojata letkut täyssuojaspiraalilla vahinkojen sattumista ajatellen.

HUOMIOI!

Hydrauliikassa vallitsee valtava voima, öljyn aiheuttama suihku voi vioittaa näön, mennä ihon läpi ja jopa tappaa. Älä käynnistä traktoria tai kytke hydraulipumppua, ellet tiedä että kaikki on varmasti kiinni ja huolellisesti asennettu. Pyydä vaikka asiantuntijaa tarkastamaan muutokset.
Nuffield – Leyland Club Finland EI OTA vastuuta ohjeista koituneita vahinkoja, jokainen tekee muutokset traktoriinsa omalla vastuulla! Ohjeiden tarkoitus on olla apuna, jos et tiedä mitä teet, pyydä ammattimiestä kaveriksesi.

Nuffield -traktorin hydrauliikan vivusto:

Kuvassa vasen vipu on nostolaitteen käyttövipu, tällä vivulla hallitaan nostolaitetta, sekä ohjataan paine mahdolliselle nostolaitteen aputunkille (kuva alla). Vipu alhaalla nostolaite laskee, Keskellä on pito asento, vipu ylhäällä nostolaite ja mahdollinen aputunkki nousee.

Kuvassa oikea vipu on yksitoimisen ulkopuolisen hydrauliikan vipu, tällä hallitaan öljyn kulkua kuvassa takana sijaitsevalle pikaliittimelle. Yleensä tuon liittimen paikalla on 1/2” BSF kierteellinen tulppa.
Vipua ylös liikuttamalla saadaan paineöljyä sylinterille tai lisähydrauliikan tarvitsemalle venttiilipöydälle, keskiasennossa on pito asento, eli esimerkiksi kippi jää pystyyn, alas laskemalla paineöljy pääsee vapaasti palaamaan vaihdelaatikkoon.

Nuffield traktoriin mahdollisesti asennettava nostolaitteen apusylinteri letkutuksineen:


Tuonnempana tulevasta kuvasta näkee paremmin, mistää kohtaa apusylinterille saatava hydrauliöljy tarkastiottaen otetaan.

Yksitoimisen hydrauliikan tai venttiilipöydälle otettavan paineöljyn ulosotto paikka:

Kuvassa näkyy traktorin nostolaitteen oikealla puolella oleva paineöljyn ulostulo paikka.
Tehtaan jäljiltä kohdassa on tulppaus (1/2” BSF).
Tästä saadaan yksitoiminen paineöljy mm. peräkärryä varten.

Nyt kun käsittelemme kaksitoimista hydrauliikkaa, on kyseisen paikan tarkoitus seuraava:

Venttiilipöydälle tarvittava paineöljy otetaan kyseisestä liittimestä. Jos tarkoituksena on rakentaa irroitettava hydrauliyksikkö, voi tuohon laittaa juuri kuvassa olevan näköinen 1/2” naaraspikaliittimen, tai sitten vetää suoraan nostolaitteen kupeesta kiinteällä liittimellä letku venttiilipöydän ”P” -eli ”Pressure”=Paineliittimeen.

Kun vivuston (katsot nyt traktoria takaa päin) vasenta vipua, eli penkkiä lähintä nostetaan ja lukitaan paineasentoon, pääsee kaksitoimiselle venttiilipöydälle virtaamaan paineöljy. Vivusto pitää siis lukita yläasentoonsa, että jatkuva virtaus saadaan. Kun venttiilipöytää ei käytetä virtaa öljy vain joko venttiilipöydän läpi takaisin vaihteistoon, tai sitten vipu voidaan laskea takaisin alas normaaliasentoon. Turvallisuuden vuoksi suosittelemme jälkimmäistä.

Vapaanpaluun järjestäminen venttiilipöydältä:

Jotta venttiilipöytä toimisi kunnolla on sen antamalle paluuöljylle saatava esteetön (paineeton) paluu johonkin kohtaa traktoria. Paluulinja on merkitty venttiililohkoon kirjaimella T: ”tank”: tankki.

Suositellaan, että vapaa paluu tulisi öljypinnan alle vaahtoutumista estääkseen, mutta aina se ei ole mahdollista. Seuraavissa kuvissa näkee muutaman hyvän paluuropun paikan:

Kuvan magneettiropun tilalle voi asentaa paluuletkun.

Toinen paluun mahdollinen asennuspaikka.

 

Venttiilipöydän tekniikka.

Nyt olemme saaneet venttiilipöytään paineen sekä myös paluulinjan.
Venttiilipöydällä ohjataan paine työlaitteelle vipua liikuttamalla.

Venttiilipöydän päällä on kaksi paikkaa aina yhtä vipua kohden josta paineöljyä otetaan. Näistä viedään letkulla linjat pikaliittimille traktorin taakse, joihin sitten työlaitteen liittimet kiinnitetään.

Ylläoleva kuva selventää miten venttiilipöytä käyttäytyy. Ylhäällä näkyy mikä tilanne kussakin kohdassa on toiminnassa, N -tarkoittaa neutraalia, eli pysähdyksissä olevaa venttiilipöytää.
Punainen P on paineliitäntä, sininen T tankkiliitäntä. Alhaalla on vielä ”vivut”.

Lisäksi aputunkin paineöljyn oton tulppaus kuva: