BMC-Nuffield 245

Ruotsissa veljekset Gustav ja Ove Hultdin suunnittelivat neliveto/paritraktorin toisella tavalla kuin mm. DOE teki Fordsonista ja Fordista.
DOE:han oli tehty liittämällä kaksi traktoria peräjälkeen, kun taas Hultdin veljekset asensivat traktorit rinnakkain.
Idean käyttää Nuffieldeja paritraktoreissa keksi Svenska Traktor Ab:n johtaja Sven Weldeheim.
Vuonna 1964 Hultdin veljesten konepaja -Hultdins Verkstad Ab- ja Nuffieldin maahantuoja -Svenska Traktor Ab-  alkoivat valmistaa Nuffieldin paritraktorimallia BMC 245.


bmc 245
Kuva: BMC 245 Hultdins System Ab luvalla!


Nämä "tuplanuffieldit" valmistettiin yhdistämällä kaksi Nuffield 10/42 traktoria. Kummistakin traktoreista säilytettiin omat moottorit ja voimansiirto.
BMC 245 oli tarkoitettu metsäkäyttöön sekä raskaaseen peltotyöhön, tilanteisiin jossa vaadittiin aikakaudelle suuria vetotehoja.
Tietenkin metsätraktorissa täytyi telat olla, joten sekin oli heti alkuvaiheessa suunniteltu.
BMC 245 eturenkaat olivat jäykät ja samankokoiset kuin takarenkaat ilman ohjausniveliä.
Konetta ohjattiin nostamalla tai laskemalla aina jommankumman moottorin kierroksia.
Kone saatiin vetämään neljällä pyörällä, kun renkaiden väliin laskettiin kuorma-autoista tuttu "telikarhu" eli välivetorulla joka yhdistää takaa tulevan pyörimisvoiman eturenkaisiin.

Suomessa tiedetään olleen ainakin kaksi "rinnakkaisnuffia" molemmat vuosimallia '66. Molemmat olivat ostettu Sodankylään. Molemmat tiettävästi myös paloivat. Toinen traktorin jäänteistä joutui romunkeräykeen vasta 2000 luvun puolella. Toisen kohtaloa ei tiedetä. Myös Valtimolla Pohjoi-Karjalassa on nähtynä BMC paritraktori, oliko se jompikumpi näistä ei tiedetä. Kyseessä on saattanut olla myös kolmas tuotu traktori. Huhuja on liikkunut edelleen yhdestä osina olevasta traktoriyksilöstä.

Traktorissa oli vähintään kahden koneen kulut sekä lähes kahden koneen hankintakustannukset. Tämä oli kenties osana syytä näiden koneiden herkkään palamiseen?

Paritraktorista oli myös toinen 120 hevosvoiman versio, joissa peruskoneina toimi isompi nelisylinterinen 10/60 Nuffield
Sitä ei tosin maahamme tullut yhtään kappaletta.

pritraktoritekniikka
BMC paritraktoriversion voimansiirtorakenteen havainnekuva.

 

Ab Hultdings System toimii edelleen, valmistaen mm. ajokoneen kouria.